Rett før UKEN sparkes i gang var jeg så heldig å få møte selveste grunnleggeren av UKEN: Jakob Skarstein. Jakob Skarstein fyller hele 99 år i år, og selv om beina ikke er som de en gang var, er det ingenting galt med hukommelsen. Sammen med kona Inger-Lise satte vi oss ned for å mimre tilbake til de første UKEN-innslagene, radio-karrieren og kjærlighetslivet til disse UKE-patriotene.

Oppstart etter krigen, ble raskt en tradisjon

Jakob var lidenskapelig opptatt av revy og teater, og da krigen var over bestemte han seg for å starte opp den første Studenterrevyen. I 1946 kom altså Ta Tonen, en studentrevy som skulle vise seg å bli svært suksessfull og etterhvert en tradisjon. «På tide å ta toooonen…» synger Jakob. Selv om det er nesten 75 år siden sitter oppsangen til den første Studentrevyen like godt. Det var nemlig Jakob som skrev denne, i tillegg til flere andre sanger i de første revyene.

Selv om det har blitt vanskeligere å få sett revyene i egen person de siste årene er det ingen tvil om at både Jakob og Inger-Lise gleder seg til premieren braker løs. «Vi gleder oss masse til å lese kritikkene som kommer!» skyter Inger-Lise inn. Det var alltid like spennende å få høre hva kritikken til revyen ble, og de ble like lettet hver gang da det alltid var gode tilbakemeldinger.

Når de får høre at årets tema for revyen er «Zoo» konkluderer begge med at det var et originalt tema, som så mange ganger tidligere vil bli en kjempesuksess. «Det at du har vært med i så mye gøy som UKEN og andre ting tror jeg har hjulpet deg til å leve så lenge som du har gjort» sier Inger-Lise til Jakob som nikker bekreftende.

Jobb i radioen førte til et lykkelig ekteskap

Jakob var meget opptatt av diktene til Nordahl Grieg, og ved en tilfeldighet ble stemmen hans oppdaget da han leste opp disse høyt. Straks var han ansatt i radioen hvor han ble en kjent stemme. Siden den gang jobbet Jakob i radioen, hvor han også møtte Inger-Lise. Inger-Lise var Norges første «Hallo-dame» på norsk fjernsyn, og det tok ikke lang tid før de fikk øye på hverandre under en sommerfest i Oslo.

«Pass deg for han Jakob Skarstein, han er veldig glad i fotomodeller og skuespillerinner» ble Inger-Lise fortalt når hun spurte hvem denne høye, mørkhårede mannen var. Dette stoppet imidlertid ikke Inger-Lise fra å ta kontakt, og etterhvert klarte de ikke å holde seg unna hverandre. Inger-Lise hoppet i sin lille Fiat hver kveld etter sending, kjørte fra Oslo til Bergen, før hun reiste tilbake neste dag. Forholdet var imidlertid hemmelig i flere år, før de omsider kunne bekrefte at de var sammen.

Jubileum for UKEN i år

Selv om den første studentrevyen ble satt opp i 1946 oppsto det en pause frem til 1980 hvor UKEN ble startet opp igjen. Nå – 40 år senere kan UKEN stolt se tilbake på fire tiår med latter og sang på aulascenen ute på NHH.  Når jeg forteller at det i år skal settes opp en jubiluemsrevy i tillegg til den vanlige UKE-revyen blir både Jakob og Inger-Lise ivrige: «Tenk alle vennene våre som skal tilbake Jakob!» Hver gang de har sett den nye revyen er de begge enige om at «denne revyen er den beste revyen så langt».

Når samtalen nærmer seg slutten er det på tide å hente frem gaven jeg har tatt med til Jakob. Siden UKEN feirer 40 år skulle det bare mangle at Jakob fikk et jubileumsglass som takk for å ha bidratt til at UKEN har blitt det den er i dag.

UKEN er evig takknemlig for ditt engasjement gjennom alle år, og vi gleder oss til å fortelle deg hvordan årets revy ble mottatt av studenter, kritikere og resten av Bergen.

Journalist: Christian Arstein