UKEsjef Martine Fornes

Foto: UKEsjef Martine Fornes

UKEN er den største prosjektorganisasjonen på NHH med over 900 frivillige. På toppen av organisasjonskartet finner vi en 24 år gammel jente fra Østensjø med et hjerte for revy og grønne ambisjoner. Vi tok en prat med UKEsjef Martine Fornes for å finne ut hvordan det sto til, kun en drøy uke før det hele braker løs.

 

En ukesjef blir til

Å styre en prosjektorganisasjon av denne dimensjonen er ikke akkurat hverdagskost, og kan trygt sies å være for spesielt interesserte. Hvordan blir man egentlig UKEsjef?

– Jeg var assisterende revysjef i UKEN 18. Da fikk jeg veldig godt innblikk i hvordan UKEN ble styrt. Vi var faktisk et par stykker som snakket om å stille til UKE-styret sammen allerede før UKEN18 i det hele tatt var i gang, begynner Martine. Folk rundt oss rådet oss til å vente til festivalen i det minste var ferdig for å se om vi ble lei, men det hele ga mersmak, så da begynte vi planleggingen for fullt!

 

Hun forteller videre at det ikke var bestemt på forhånd hvem som skulle ha hvilke roller, men at de etterhvert ble enige om hvilke egenskaper de så etter i en leder. Da falt knappen på Martine – en som var flink til å se helheten, fremfor nødvendigvis de praktiske egenskapene. – Heldigvis – og kanskje uheldigvis – var det ingen av oss som på noen måte kunne hatt erfaring med å ha de ulike stillingene. Ingen hadde ledet en festival før akkurat. Derfor har alle måttet vokse inn i stillingene sine og det har gått overraskende bra.

 

Små steg mot et samlet studentbergen

På spørsmålet om hva som blir annerledes med årets UKEN, kommer svaret kjapt. – Vi har ansatt veldig mange flere gruppeledere og fUKENsjonærer fra andre skoler enn NHH i år! I stedet for å spørre oss “kan den stillingen utlyses på andre skoler”, spurte vi oss “hvorfor kan denne stillingen kun utlyses på NHH?”. Det gir sentrumsstudentene enda flere muligheter til å engasjere seg og Martine merker allerede at studentfestivalen har større fotfeste på de andre skolene i Bergen enn tidligere.
– Mange flere jeg har snakket med på stand i sentrum vet hva UKEN er nå i forhold til forrige gang jeg var med. Vi har vært en NHH-sentrert festival i rundt 36 år, så det er klart at det tar tid å gjøre det til en Bergensfestival. Det er kult å se at vi hvertfall tar noen steg i riktig retning!

 

Det store jubileumsåret!

Noe som definitivt er annerledes med årets festival er at det er 40-årsjubileum. Hele den første helgen er dedikert til jubiléet, og det skal settes opp en egen jubileumsrevy hvor gamle sketsjer skal gjenskapes med originale aktører og nye sketsjer skal vises. Som tidligere revysjel er Martine tydelig på hva hun gleder seg til.

– Jeg har sett alle UKErevyene som jeg har funnet digitalt omtrent, så det blir gøy å se de gamle slagerne komme til live med de originale aktørene!

 

En grønnere grønn festival

– Vi har satt større fokus på grønne løsninger i år, forteller UKEsjefen videre. Eksemplene er mange; I Pers.Sos. café brukes engangstallerkener i bambus i stedet for papp. Bilavtalene er hybridbiler og ikke bensin eller diesel. Alle arbeidsklærne som kjøpes inn har generiske UKEN-logoer slik at de kan brukes om igjen senere. Matserveringene vi skal ha under UKEN skal ha flere vegetaralternativer. Vaskemidlene er utelukkende miljøvennlige.

– Det er masse igjen, men til sammen har vi tro på at de små tiltakene vi har gjort i år hvertfall har startet med å pushe UKEN i en grønnere retning, avslutter hun.

 

Bli med på UKEN!

Til slutt spurte vi om Martine hadde noen oppfordringer til de som sitter på gjerdet og lurer om de skal være med på UKEN. Svaret kom fort:

– Selvfølgelig skal dere være med på UKEN! Kjøp en billett for mye heller enn en for lite fordi hvis ikke får du FOMO. Bli med på UKEN 20, bli med på UKEN22. Still til valg, engasjer dere! Det er en helt sinnsyk erfaring og man får masse venner fra hele Bergen.

 

Så da vet dere hva dere skal gjøre.

 

Fire på tampen:  

Beste minne fra UKEN 18: UR-premieren!

Hva er det beste med å være UKEsjef til nå? Ti dager på kramboden? Neida…

… og det verste? Ombyggingen på skolen har skapt litt flere logistikkproblemer enn vi var forberedt på.

Hva gleder du deg til mest under UKEN 20? Maskeradeball!

 

 

Journalist: Hedda Sofie Borgen