Like før UKEN 2022 går av stabelen har vi vært så heldige å få møte UKENs nye bærekraftsstjerner, Cathrine Standal og Silje Bue. De driftige damene har sørget for at festivalen har blitt Miljøfyrtårnsertifisert for første gang i historien, i tråd med visjonen om et grønnere UKEN. Samme dag som fUKENsjonærpremieren har vi blitt bedre kjent med Cathrine og Silje, som forteller om deres engasjement for bærekraft, veien til sertifiseringen og nøstet opp i hva det betyr at UKEN er et Miljøfyrtårn.

Cathrine Standal: En UKEbauta

Du har kanskje sett Cathrine på scenen før? Det er nemlig ikke første gang hun er med i UKEN. Gjennom hennes tid på NHH har hun vært med i UKEN hele tre ganger, og hun har dermed rukket å bli veldig glad i festivalen. I tillegg til et brennende engasjement for en grønnere fremtid ble stillingen som bærekraftsansvarlig særlig interessant for Cathrine, som mener potensialet til å gjøre en forskjell er stort.

«Studenter tenker kanskje at de som enkeltpersoner har liten påvirkningskraft i det store bildet, og dessuten ikke midlene til å skape en stor forskjell. Jeg syntes derfor det har vært både spennende og givende å få sette spor gjennom UKEN. Med et budsjett på flere millioner kroner er det klart at man har stor påvirkningskraft», legger Cathrine til.

Silje Bue: Nykommeren som allerede setter sitt preg på UKEN

Det er første gang Silje er med i UKEN, og hun er allerede i gang med å sette sitt preg på festivalen. Det er imidlertid ikke første gang Silje engasjerer seg i miljøsaken. Gjennom undergruppen NHHS Green Team jobber hun med å gjøre NHH og NHHS mer miljøvennlig. Det var dessuten her hun ble tipset om stillingen som bærekraftsansvarlig.

«Jeg har lenge vært opptatt av alle de små tingene man kan gjøre i hverdagen for å minimere eget klimaavtrykk etter at jeg lærte at nordmenn i snitt har 3 ganger så høyt klimaavtrykk som det som ville vært bærekraftig dersom alle i verden skulle hatt samme levestandard», svarer Silje når hun blir spurt om hvor engasjementet hennes kommer fra.

Silje presiserer også at bærekraftsbegrepet fremstår diffust for mange.

«Likevel føler jeg at samarbeidet med Miljøfyrtårn har skaffet bedre innsikt i hva som fører til utslipp og hvordan man kan tallfeste og minimere utslipp», legger hun til.

Miljøfyrtårnsertifisert for første gang

Nylig ble det bekreftet at UKEN er blitt Miljøfyrtårnsertifisert, som er et stort steg mot å gjøre festivalen grønnere. Det er imidlertid mye arbeid som ligger bak en slik sertifisering.

«For å kartlegge utslipp forbundet med UKEN laget vi rutinebeskrivelser på alt fra innkjøpsprosesser, avfallshåndtering, transport, samt litt mindre intuitive ting som utslipp til luft og vann», forklarer Silje og Cathrine.

Videre beskriver de bærekraftsansvarlige at det kan være utfordrende å nå ut til alle i en så stor organisasjon, hvilket har vært avgjørende for å samle informasjon om rutiner i organisasjonen.

«Når UKEN består av over 1100 personer er det vanskelig å vite om all relevant informasjon når frem til alle som trenger det. For å utforme rutinebeskrivelser og andre dokumenter i tråd med kravene til Miljøfyrtårn har vi vært avhengige av innspill fra seksjonene for å kartlegge praksis og hva som kan forbedres», legger de til.

Det er kanskje ukjent for mange hva Miljøfyrtårn faktisk innebærer. Hvordan vil vi merke at UKEN har blitt grønnere i år?

«Vi har blant annet valgt miljøsertifiserte leverandører til lyd og lys, mat, arrangementlokaler og overnattingssted for eksterne aktører, fått en bilpark av 75% elektriske biler og utvidet avfallssorteringen med papp, plast, matavfall og panteavtale med Hansa. Tidligere bestod avfallet av glass/metall og restavfall for hele NHHS».

«I tillegg er bannere, plakater, t-skjorter og annet reklamemateriell blitt trykket uten årstall slik at det kan brukes i mange år fremover», fortsetter de.

Med Miljøfyrtårnsertifisering er UKEN helt i tet når det gjelder bærekraft, og håpet er at andre studentdrevne organisasjoner skal følge etter.

«Vi ønsker særlig å utfordre UKA i Trondheim til å gjøre det samme», avslutter bærekraftsstjernene med glimt i øyet.