LOVER Å GI ALT

SondreJustad1


Den 26-år gamle nordlendingen tok landet med storm da han slapp sin første singel, Nu har du mæ i 2014. Debutlåta ble en radiohit, fremført på P3 Gull og A-listet på NRK P1. I oktober i fjor kom albumet Riv i hjertet, og Justad fylte Kvarteret i Bergen til stormende jubel.

12. mars er det Aulaen på NHH som står for tur, og har du ikke allerede blitt grepet av ”popens nye wonderboy”, er det bare å ta høretelefonene fatt. Justads sanger omtales som personlige og troverdige, og det unge talentet sammenlignes ofte med svenskenes Håkan Hellström. Kjent er også hans fremførelse av Sam Smiths Stay With Me, oversatt – i kjent Justad-stil – til  Bli hos mæ.

Vi har tatt en prat med den unge sjarmøren.

Du har vokst opp i Lofoten, et sted som de fleste kanskje først og fremst forbinder med vakker natur og fiske. Hvordan var musikkmiljøet der?

– Jeg ble oppfostret på (fisk) musikk fra lofotingene Kari, Ola og Lars Bremnes på dialekt, så det var jo en god start. Men det var ikke så mange å spille sammen med der. På skolen var det kun Mathias og jeg som drev med musikk. Det gjorde at det ikke var kamp om øvingsrom, så vi fikk henge på sløydrommet og spille. Det var først da jeg flyttet til Bodø som 16-åring at jeg virkelig fikk spille konserter og sette sammen et band.

Hvis du ikke hadde drevet med musikk, hvor tror du at du ville stått i dag, da?

– Har et sterkt behov for å formidle og fortelle historier, så jeg hadde kanskje vært skuespiller eller journalist.

I et intervju med NRK sier du at du deler historier fra ditt eget liv når du står på scenen. Har du alltid visst at du ville uttrykke deg gjennom musikken?

– Jepp, lagde små tekster og melodier fra jeg lærte meg å snakke.

Du synger på norsk, i en tid der mange unge, norske artister retter seg mer internasjonalt, og velger å synge på engelsk. Har du opplevd at noen i musikkmiljøet har oppfordret deg til å gå vekk fra dine norske tekster?

– Det er nok ingen som direkte har oppfordret meg til å gå vekk fra nordnorsk. Er vel heller bare at en del har oppmuntret meg til å også teste engelsk for å kunne nå ut til et bredere publikum. Men når jeg til daglig snakker, tenker og føler på norsk, er det unaturlig å formulere seg på et annet språk. Hvis jeg hadde bodd i f.eks. London eller LA, ville det ha vært annerledes. Hvem vet hva som skjer i fremtiden?

Låtene dine er A-listet hos NRK, fått femmere av store norske aviser, du er blitt omtalt som popens nye wonderboy og det er ingen tvil om at du er ekstra populær hos jentene. Har det gjort noe med deg som person, eller klarer du å ha beina planta på jorda?

– Føler selv jeg har beina godt planta på jorda. Men det er jo deilig å fly litt innimellom, så lenge man ikke flyr for høyt og passer på å lande innimellom?

Nå står UKEN for tur. Sist gang du spilte i Bergen (Kvarteret november 2015) ble billettene utsolgt på kort tid, så det er ingen tvil om at du er populær her. Hva har du å tilby publikum denne gangen?

– Det var veldig stas på Kvarteret! Jeg har som mål at neste konsert alltid skal være den beste. Både musikalsk, lyd- og lysmessig og kontakten med publikum. Så jeg lover å gi alt, spille låter fra albumet og kanskje et par overraskelser.

5 KJAPPE

Hva er det beste med Bergen?

– Brusteinen, de smale gatene oppover bakkene, musikkmiljøet, konsertstedene og kafeene.

Hvilke sanger hører du på for tiden?

– Real Thing (Jonathan Johansson), Lazarus (David Bowie), Losers (The Weeknd). Sistnevnte er en av favorittlåtene mine fra i fjor. Faen så bra.

Har du noen ritualer før du går inn på scenen?

– Jepp, et par. Blant annet pusser jeg tennene og har kaldt vann i ansiktet. Det siste jeg gjør før jeg løper opp på scena er å løsne skolissene og knyte de på nytt.

Hva synger du i dusjen?

– Justin Bieber.

Hvilken av dine egne låter betyr mest for deg, og hvorfor?

– Det varierer fra tid til annen. Akkurat nå er det «Tida vi bare va» fra albumet. Den ser tilbake på en deilig sommer i Bodø med guttan. Den er god å ha nå når det er kaldt og jeg lengter til varmen.

 

Tekst: Anna Dulsrud Mageli

Bilde: Pressebilde