HJERNEN BAK VITSEN

Han er standup-komiker, tennistalent og Liverpoolfan. Møt Rasmus Wold, mannen bak UKErevyen.

151008 - UKEN newsletter - Valentina_0008


Navn:  Rasmus Wold          Alder:  24          Rolle:  Instruktør for UKErevyen      


– Det er knallhard jobbing. Unødvendig mye ofte. Og krangling om småting. Men det er da det blir bra også, tror jeg.

Rasmus Wold er bare 24 år, men har rukket å gjøre overraskende mye. Du husker ham kanskje som Web-host på Paradise Hotel? Eller kanskje du har sett ham i Helt Perfekt eller Lilyhammer? Nå har han tråkket opp stien etter flere av humor-Norges store navn og levert revy til UKEN og Bergen. Bra ble det, og VERSUS har lokket frem både latteren i byen og god kritikk i avisene. Endelig kan mannen bak  slappe av. For litt nervøs var han da han før jul sa ja til å bli instruktør for UKErevyen 2016.

– Det var noen år siden jeg hadde gjort revy. Og jeg var alene om det, på et så stort prosjekt i en annen by. Det er jo tøft, liksom.

Helt på bar bakke stod han likevel ikke, med to års erfaring fra regissering av  Nissenrevyen noen år tilbake. Ellers er det standup for Standup Norge han bruker dagene på for tiden. Hverdagene er typiske ikke-hverdager og døgnet starter ofte i 4-tiden. Jobben foregår stort sett et kvarter i 9-tiden på kvelden. Et sted mellom scenene og sengen skrives det standup. Standup som er god, og som har gjort ham velkjent i miljøet. Men kjendis? Ikke helt enda.

– Av og til er det en på fylla som kommer bort. Men ikke mer enn det.

Holdt på å spy

Rasmus er en sånn fyr som har sin egen Liverpool-podcast fordi han er fotballnerd og superfan. Han er også typen som strøk i 7 fag på videregående og startet på folkehøyskole med standup-linje på Hønefoss, for så å hoppe av halvveis. Kanskje det var linjen, eller kanskje det var Hønefoss. Uansett, han dro hjem og startet med standup på egenhånd. Siden har han bare fortsatt. Heldigvis.

– De første gangene holdt jeg på å spy før jeg skulle på scenen. Da var det fysisk vondt og jeg gruet meg 2 uker i strekk. Men jeg meldte meg ikke av, og det er jeg veldig glad for. Nå gleder jeg meg stort sett bare.

Klassisk klassens klovn

Det har ikke alltid vært åpenbart at Rasmus skulle leve av å være morsom. Barndomsdrømmen var å bli den første til å være både fotballproff og tennisproff samtidig. Den ble knust da han var 12 år og innså at det ikke var mulig. Tennisen vant, og gjorde ham til Norgesmester 8 ganger. Hvordan kommer det en komiker ut av det?

– Jeg har alltid vært en rastløstype. En klassisk klassens klovn. Da jeg på ungdomsskolen og videregående ikke klarte å konsentrere meg om det læreren sa, tenkte jeg at ingen andre skulle få det med seg heller. Så da begynte jeg bare å kødde.

Selve unnfangelsen av standup-komikeren Rasmus Wold skjedde under en religionsprøve i tiende klasse. Han møtte opp uten egentlig å ha lest noe som helst, og kunne absolutt ingenting.

– Dette høres veldig barnslig ut, men da skrev jeg kun om bæsj.

Det ble en 3 sider lang tekst om avføringen til de ulike menneskene i Bibelen, karakter 7 på prøven og høytlesning i timen. Med andre ord – god mottakelse på hans aller første standup-tekst og en lærer med sans for humor.

TV debuten fikk han allerede som 11-åring da han laget nudler med Mr. Lee på Sommermorgen og nesten kuttet av seg fingeren. Da NRK senere ringte og lurte på om han var interessert i å være med i et hørespill på radioen, svarte den lille gutten kort at ”Nei, TV er mer min greie”, og la på. Det ble ikke noe radioprogram, eller noen radiokarriere. Hva har etterpåklokskapen kommet frem til?

– Da kanskje jeg hadde vært på p3 nå. Om jeg er fornøyd med svaret? Nei, jeg har veldig lyst til å være på p3 nå.

Tilbake til Mexico

Fremtiden har det med å være ganske usikker for de fleste, særlig for en komiker. Selv håper Rasmus å kunne kombinere standup med TV og radio, impro og sceneshow. Å kunne gjøre litt av alt egentlig, bare sånn at det ikke skal bli ensformig og kjedelig. Og så, når tiden er inne, vil han skrive bok.

– Det er en sånn liten sidedrøm jeg har. Jeg tenker at jeg skal ta et halvt år i Mexico, men ikke med Paradise denne gangen. Jeg skal bare skrive.

For en som skriver mye humor er det deilig å kunne skrive litt seriøst iblant også, og kanskje kommer det en roman eller en novellesamling ut av det. Om fremtiden som standup-komiker har Rasmus til slutt en fin filosofi:

– Det gjelder å prøve å fornye seg sakte, men sikkert. Som en skilpadde som fornyer skallet sitt. De gjør det, eller jeg tror de gjør det. Det burde dere kanskje faktasjekke.